Súlyos olvasási és szövegértési problémákkal küszködő tanulók egyéni fejlesztése kísérleti projekt 2017-2018

Súlyos olvasási és szövegértési problémákkal küszködő tanulók egyéni fejlesztése…

 

Súlyos olvasási és szövegértési problémákkal küszködő tanulók egyéni fejlesztése kísérleti projekt 2017-2018

2015-16-ban 12 pedagógussal teszteltük olvasástanító/olvasás-rendberakó programunkat. Olyan tanulókkal dolgoztunk, akik lassan olvasnak, felcserélik a betűket, nem értik, amit olvasnak, fáradtak, figyelemzavarosak, rendetlenek vagy hullámzó a teljesítményük, kicsi a szókincsük. Ezek a tanulók az osztályteremben a többi tanulóval együtt nem tudtak haladni, csak nagyon lassan lehetett velük dolgozni, így gyakran akadályozták az osztály haladását is. Voltak, akik már annyira lemaradtak, hogy nem voltak képesek becsatlakozni az osztály munkájába, így beszélgetésükkel, egyéb maguknak kitalált elfoglaltásokkal a többiek munkáját már kifejezetten hátráltatták, de ők maguk nem fejlődtek, hiába ülték végig a tanórákat.
A projekthez csatlakozó pedagógusok egy rövid képzés után kezdtek együtt dolgozni a gyerekekkel egyéni, vagy kiscsoportos (2-4 fős) foglalkozásokon. Átlagosan 20-30 órai fejlesztésben vettek részt ezek a diákok.

A tanárok a visszajelzésükben az olvasási felzárkóztatást ezzel a módszerrel a felhasznált időt is figyelembe véve, hatékonyabbnak ítélték meg, mint az általuk ismert más módszerekkel történő fejlesztést. Az olvasás fejlődésén túl számos egyéb pozitív fejlődést is tapasztaltak a gyermekeken, amit örömmel osztottak meg velünk is. A fejlesztés után az osztályokba visszatérő gyermekek általában az osztályközösségben is sikeresebben tudtak dolgozni, a többiek is befogaóbbakká váltak irányukba, így az egyéni fejlesztés végül az egész osztály haladására jótékonyan hatott.

A projekt tesztelése ebben a tanévben kibővítetten tovább folyik.

Amennyiben bővebb információt szeretne erről megtudni, keresse a projekt szakmai vezetőjét!

Vincze Csilla: 0740 419 888

Jelentkezzen most!