Súlyos olvasási és szövegértési problémákkal köszködő tanulók egyéni fejlesztése kísérleti projekt Erdélyben 2015-2016

Súlyos olvasási és szövegértési problémákkal köszködő tanulók egyéni fejlesztése…

Súlyos olvasási és szövegértési problémákkal köszködő tanulók egyéni fejlesztése kísérleti projekt Erdélyben 2015-2016

2015-16-ban 12 pedagógussal teszteltük olvasástanító/olvasás-rendberakó programunkat. Olyan tanulókkal dolgoztunk, akik lassan olvasnak, felcserélik a betűket, nem értik, amit olvasnak, fáradtak, figyelemzavarosak, rendetlenek vagy hullámzó a teljesítményük, kicsi a szókincsük. Ezek a tanulók az osztályteremben a többi tanulóval együtt nem tudtak haladni, csak nagyon lassan lehetett velük dolgozni, így gyakran akadályozták az osztály haladását is. Voltak, akik már annyira lemaradtak, hogy nem voltak képesek becsatlakozni az osztály munkájába, így
beszélgetésükkel, egyéb maguknak kitalált elfoglaltásokkal a többiek munkáját már kifejezetten hátráltatták, de ők maguk nem fejlődtek, hiába ülték végig a tanórákat. A projekthez csatlakozó pedagógusok egy rövid képzés után kezdtek együtt dolgozni a gyerekekkel egyéni, vagy kiscsoportos (2-4 fős) foglalkozásokon. Átlagosan 20-30 órai fejlesztésben vettek részt ezek a diákok.
 
A tanárok a visszajelzésükben az olvasási felzárkóztatást ezzel a módszerrel a felhasznált időt is figyelembe véve, hatékonyabbnak ítélték meg, mint az általuk ismert más módszerekkel történő fejlesztést. Az olvasás fejlődésén túl számos egyéb pozitív fejlődést is tapasztaltak a gyermekeken, amit örömmel osztottak meg velünk is. A fejlesztés után az osztályokba visszatérő gyermekek általában az osztályközösségben is sikeresebben tudtak dolgozni, a többiek is befogadóbbakká váltak irányukba, így az egyéni fejlesztés végül az egész osztály haladására jótékonyan hatott.
 

Íme pár gondolat, azoktól a tanároktól, akik részt vettek a projektben:

„Azért kezdtem bele a projektbe, mert nagyon felkeltette az érdeklődésemet az, amit az Alkalmazott Oktatástan honlapján olvastam róla, rég nem volt első osztályom, az idén pedig lett és úgy éreztem, hogy kellene valami új, ami megkönnyítené a gyerekek számára az olvasástanulást. Ez a projekt pedig mindenképp igéretesnek bizonyult. Arra számítok, hogy a kipróbált dolgok, a gyakorlat meghozzák a várt eredményt, vagyis a gyerekek könnyedébben tanulják meg az olvasást-írást, maradandó tudást szereznek, hiszen a megefelelő alapok teszik szilárdabbá az “épületet”. És nagy örömmel és megelégedéssel teszem hozzá, a fent leírtakhoz, hogy a 21 elsősöm közül mindenki ismeri a betűket, mindenki olvas, van, aki nagyon jól olvas már. Ez a legjobban olvasó osztályom a 22 letanított évem alatt- de természetesen velük az újonnan tanult módszer szerint dolgoztunk. Köszönöm a lehetőséget!” (F. Enikő, pedagógus)

 

„Ádám 2. osztályos tanuló. Komoly olvasási nehézségekkel került hozzám. Annyira nem szerette az olvasást, hogy amikor felszólította a tanár néni, rendszeresen elsírta magát. A betűk begyakoroltatása után sikerült olyan szintre felküzdenie magát, ahol már folyamatosan képes volt ismeretlen szövegek olvasására is. Ez hozzásegítette ahhoz, hogy szívesebben olvas otthon is. Így fel tud készülni az órákra, ahol már jelentkezni is szokott olvasásra.”(N. I., pedagógus)

 

„R. N. 6. osztályos tanuló már sokkal magabiztosabb és bátrabb. Tanulásban önállóbb és sokat bővült a szókincse. Ami nagyon érdekes, hogy nem csak magyar nyelvből, hanem matematikából és angol nyelvből is sokat fejlődött. Azt gondolom, hogy ezeket a tanulási módszereket elsajátítva több sikerélménye lesz a jövőben. Nem ijed meg egy idegen szó láttán, vagy egy hosszabb szövegtől. Örülök, hogy segíthettem neki.”(F. V. Hajnalka, pedagógus)